1. Ana Sayfa
  2. Sağlık

Yeni Doğan Bebekle Uyanıkken Nasıl Oynanır?

Yeni Doğan Bebekle Uyanıkken Nasıl Oynanır?
ydb
0

Muhtemelen bebeğinizle oynamanın önemli olduğunu duymuşsunuzdur – bu, onlarla bağ kurmanın ve gelişimini desteklemenin en iyi yollarından biridir. Ancak bebeğiniz çok küçük ve uykuluyken bunu nasıl yapacağınız konusunda kafanızın karışması normaldir.

Yeni doğan bebekler günde yaklaşık 11 ila 16 saat uyurlar ve bu kadar küçük bebeklerin tekrar uykuya dalmadan önce yemek yiyecek kadar uzun süre uyanık kalmaları alışılmadık bir durum değildir.

İlk birkaç haftadan sonra, bebeğinizin daha uzun süre, bazen bir saat veya daha fazla uyanık kaldığını fark edebilirsiniz. Bu sessiz, uyanık dönemlerde bebeğiniz çevrelerindeki dünyayı daha fazla algılamaya başlıyor ve onlara öğretebileceklerinizi özümsemek için can atıyor.

Bebeğiniz yavaş yavaş daha uyanık ve duyarlı olacak olsa da, yeni doğanlar hala sosyal olarak konuşmaktan veya etkileşimde bulunmaktan çok uzaktalar. Peki onlarla tam olarak nasıl oynayabilirsin? Daha fazla bilgi ve ipucu için okumaya devam edin.

Yeni Doğmuş Bebekle Oynayabilir Misin?

Evet. Yeni doğanlar sizin dikkatiniz ve şefkatinizle gelişirler. Yeni doğmuş bir bebekle “oynamak”, daha büyük bir bebek veya çocukla oynamaktan elbette farklıdır. Çok daha nazik ve yumuşaktır.

İlk haftalarda yenidoğanlar, zamanlarının ve enerjilerinin çoğunu alan yemek yeme, uyuma ve kaka yapma gibi bazı oldukça önemli becerilerde uzmanlaşmaya odaklanırlar. Yenidoğan görüşü henüz tam olarak gelişmemiştir ve sekiz ila 12 inçten daha uzaktaki nesneler onlar için bulanık görünecektir. Yenidoğanlar parlak ışığa ve yüksek seslere karşı hassastır, bu nedenle oyun süresini düşük tutun.

Yeni doğan bebeğinizin kısıtlı görüşü ve fiziksel yetenekleri, oyun seçeneklerini kısıtlar, ancak kollarınızda tutulduğunda yüzünüzü görebilir ve gözlerinizin içine bakmaya bayılacaktır. Yeni doğmuş bir bebekle oynamak, onlara ilginç şeyler göstermek ve onlarla konuşmak ya da şarkı söylemek gibi görünecek ve birkaç ay içinde keyifli bulacakları ce-e-boo oyunlarına daha az benzeyecektir.

Yeni Doğan Bebeğinizi Nasıl Eğlendirirsiniz?

İşte birlikte zaman geçirmenin ve yeni doğan bebeğinizin çevresini öğrenmesine yardımcı olmanın yolları:

  1. Gününü anlat. Bebeğinizin sizin sesinizden daha çok sevdiği çok az ses vardır. Henüz ne söylediğinizi anlamasalar da, konuşmanızı duymak onlar için yatıştırıcı ve güven vericidir. Ne yaptığınızı veya nereye gittiğinizi açıklayarak gününüzü anlatın – örneğin, “Seni giydireceğim; işte temiz bir bebek bezi geliyor!” veya “Ağabeyin için kahvaltı hazırlıyorum.” Doğumdan itibaren bebeğinizle konuşmak, konuşma ve dil gelişimini desteklemenin en iyi yoludur.
  2. Onlara karın üstü biraz zaman verin. Yenidoğanların boyun ve omuz kaslarını güçlendirmek ve motor becerilerini geliştirmeye başlamak için günde iki ila üç seans karın üstü zamana ihtiyaçları vardır. Rahat bir battaniye veya oyun matı yayın ve yeni doğan bebeğinizi yüz üstü yatırın. Bebeğinizin önüne bakması için ilginç bir şey koyun veya yanına uzanıp onunla konuşun. Yenidoğanlar yüzlere, özellikle de sizinkine bakmayı severler.
  3. Onlarla dans et. Yeni doğanlar sallanma hareketlerini severler ve hareketi rahatlatıcı bulurlar. Tekerlemeler veya ninniler koyun ve bebeğiniz kucağınızdayken (sallanan başını destekleyin) veya onu bir taşıyıcıya takarken hafifçe sallayın.
  4. Bebeğinize bir ev turu verin. Bebeğinizi evin içinde gezdirerek ve gördüğünüz nesneleri tarif ederek hareketi ve sesinizin sakinleştirici sesini birleştirin. Örneğin: “İşte büyükanne ve büyükbabanın fotoğrafı” veya “Annenle babanın uyuduğu yer burası.”
  5. Kitap okumak. Yeni doğan bebeğiniz bir hikayeyi takip edemeyecek veya tüm kelimeleri anlayamayacak, ancak onları her gün okumak , erken okuryazarlık becerilerini geliştirmeye yardımcı olur ve bağları güçlendirir . Siyah beyaz desenler gibi yüksek kontrastlı tasarımlara sahip kitaplara bakın.
  6. Duyusal bir deneyim sağlayın. Bebeğinizi kabarık bir battaniye, pürüzsüz bir yastık kılıfı veya tahta bir kitabın sert sayfaları gibi farklı dokulara maruz bırakın. Bebeğinize hissetmesi için farklı şeyler vermek, dünya hakkında daha fazla şey öğrenmesine yardımcı olacaktır.

 

 

Bu gönderiyi değerlendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yorum Yap